Viete, ktorá z metód v učení je najefektívnejšia?

Už nemusíte donekonečna hľadať metódy ako najefektívnejšie pracovať nielen s integrovanými deťmi. Odhalíme vám jednoduchý spôsob akým si môžete pomôcť.  


čas čítania:  3 minúty

„Ak cítite vo svojom vnútri a vo výsledkoch vidíte, že je to to najlepšie čo Vášmu dieťaťu pomáha, je to pre neho pravdepodobne tá najlepšia metóda. Čo platí pri jednom, pri druhom nemusí vôbec. Zisťovanie, čo je pri kom účinné, možno zaberie nejaký čas. Každé z detí je individualitou. Stojí za to, aby sme sa snažili nájsť tú najlepšiu metódu pre konkrétne dieťa. Každý deň začíname za stavu 0:0. Je na nás, koľko gólov (krokov vpred, úspechov) dáme. Niekedy nie je zlá ani remíza. No zlá nemusí byť ani prehra. Môžeme sa z nej poučiť a na ďalší deň sa nám môže podariť dať znova niekoľko gólov“ reagovali sme jednej z mamičiek, ktorá sa na nás obrátila s otázkou, ako jej môžeme pomôcť pri riešení vzťahu jej dieťaťa k písaniu. Cítila neistotu a váhala, či metódy podľa ktorých s dieťaťom doma pracuje, sú správne. 

  • Preto každá metóda nemusí byť definitívne správna alebo nesprávna
  • Preto je dôležité si pri použití metódy, ktorá vám pri niektorom z detí nefunguje priznať, že sa môžete aj mýliť. Akonáhle si toto uvedomíte a priznáte, otvoríte tým sebe nové možnosti a najmä pripravíte svoj mozog na nasávanie nových informácií. Vďaka nim môžete nájsť také spektrum riešení a nových metód, ktoré doposiaľ možno nikto neobjavil a budete zo seba milo prekvapení. 
  • Preto ak vám niečo nevyhovuje, priznajte si to. Buďte k sebe úprimní.
  • Preto je prínosné mať široký záber nielen v oblasti, v ktorej pracujete. Môžete sa tak vyhnúť pocitu, že sa nachádzate v začarovanom kruhu na hranici vyhorenia. 
  • Preto ak sa stretávate stále s tými istými ľuďmi a nasávate podobné informácie stále na tie isté témy, vytvárate mantinely a bránite možnosti získavania širších obzorov, nadhľadu, či kreativity.
  • Preto viac pozorujte, dedukujte, učte sa nové veci.
  • Preto je prospešné mať zdravú pokoru. Dokázať rešpektovať a byť otvorený inakosti názorov, postojov, uhlov pohľadov. Nepresadzovať za každú cenu svoj názor, pretože človek oproti vám môže mať iné zážitky a skúsenosti.
  • Preto sa budete cítiť kompetentne a pružne. Budete vedieť zareagovať pripravene na nepripravené situácie.
  • Preto je užitočné komunikovať, stretávať sa, objavovať, čítať, zisťovať informácie aj z iných disciplín (napr. cestovať, mať finančnú gramotnosť, oblasť marketingu, oblasť športu, oblasť medicíny, vedome sa dostávať do situácií, z ktorých máme obavy, ...) 

Náš mozog je neustále meniaca sa pružná a plastická hmota, pripravená nasávať nové informácie. Čím viac ich máme, tým viac ich dokážeme navzájom prepájať. Vytváraním nových spojov vznikajú nielen nové nápady, ale aj metódy. 

autor: Michaela Stehlíková
editovanie textu: Michal Stehlík
foto: photobank