Trpíte aj vy nedeľnou neurózou?

Spozorovali ste na sebe s blížiacim sa pracovným týždňom, že zostávate apatickí alebo práve naopak - chcete robiť čokoľvek iné, len neísť do práce? Priblížime vám niekoľko faktov o tom, prečo sa toto všetko vlastne deje a dáme vám zopár tipov ako si môžete pomôcť.


čas čítania: 3 minúty

Pri predstave, že sa blíži pondelok a s tým súvisiaci nástup do práce pociťujete úzkosť alebo obavy? Podvedome vnímate akési vnútorné zdráhanie sa a neviete si vysvetliť, čo sa s vami deje? Pravdepodobne môžete trpieť nedeľnou neurózou.

Čo je spúšťačom

Najčastejší dôvod, pre ktorý ľudia trpia nedeľnou neurózou je, že nerobia to, čo ich vnútorne napĺňa. Práca, ktorej venujú svoju pozornosť, im nedáva zmysel. Počas týždňa svoj čas vypĺňajú zväčša v zamestnaní, ktoré ich nerobí šťastnými. Cez víkend odrazu zistia, že nemajú „animátora“, ktorý by im vyplnil ich voľný čas.

Spúšťačom môže byť i uvedomenie si, že cez týždeň plnia ciele niekoho iného. Cez víkend tiež môžu napĺňať ciele, no opäť nie tie svoje (ciele rodiny, partnerov, detí, kamarátov...). Život im uniká pomedzi prsty a nežijú ho podľa svojich predstáv. Občasné víkendové ničnerobenie môže mať svoje čaro a opodstatnenie. Avšak z dlhodobého hľadiska sa ľudia môžu pristihnúť opäť pri myšlienke, že nikam nesmerujú.

Čo prežívajú takéto osoby

Víkendový optimizmus sa začína vytrácať v nedeľu poobede, kedy nastupujú typické príznaky pre nedeľnú neurózu. Po pocite spokojnosti a naplnenia z víkendových zážitkov a najmä času strávenom podľa svojich predstáv prichádza na rad skleslosť, strach, melanchólia, úzkosť, obavy, frustrácia, neistota, pocit prázdnoty, zvýšený pocit nostalgie a smútku za víkendom.

V hlave si ľudia prehrávajú negatívne scenáre, čo všetko ich môže cez týždeň v práci postretnúť. Pritom nikde nie je napísané, že sa naozaj stanú.

Ľudia vnútorne upadajú, ľutujú sa, sú vláčni, nemajú energiu. Oberajú sa o možnosť mať krásne dni voľna, ktorými si môžu spestriť a obohatiť svoj život. Častokrát sú otrávení sami sebou a svojim rozpoložením odsávajú energiu i okoliu.

Opačným príkladom sú nadmerne aktívni ľudia. Pôsobia nepokojne, rozrušene až manicky.

Ako nepodľahnúť nedeľnej neuróze

  • Ak sa chcete vyvarovať a nebyť obeťou nedeľnej neurózy, nesnažte sa jej za každú cenu vzdorovať. Prijmite pocity, ktorým čelíte.
  • Uvedomenie, že pod kontrolou máte len seba a svoje rozhodnutia je oslobodzujúce. Nevieme mať pod kontrolou všetko a všetkých.
  • Zamyslite sa, do akej miery vás napĺňa vaša práca. Čo vám na nej robí radosť. Nájdite v nej zmysel. Ak ste nič nenašli, stále máte možnosť venovať sa niečomu, čo milujete.
  • Buďte pripravení, že môžete nájsť niečo úžasne pozitívne, neočakávané a napokon budete na seba hrdí, že ste to zvládli a najmä nevzdali. 
  • Robte veci odhodlane, vytrvalo a s vášňou.
  • Venovať sa všetkému nie na sto percent nie je hanbou. Perfekcionizmus môže byť zdraviu škodlivý.
  • Doprajte si aj počas pracovného týždňa odmeny v podobe zážitkov, výletov, kina, večere. Spestriť si môžete aj pracovný týždeň a nečakať „až keď...“

Ak ste zistili, že trpíte nedeľnou neurózou, nie je dôvod na vyhľadanie lekára. Možno len stačí zaklopať na dvere vlastnej „ordinácie“ a nájsť riešenia v sebe samom :) 

text: Michaela + Michal Stehlíkovci
editovanie textu: Michal Stehlík
foto: photobank