Home office: Voľnosť či spútanosť?

„Aké by to bolo, ak by som pracovala cez home office?“ zvykla som sa zamýšľať dávno pred vypuknutím „COVIDiády“. Keďže manžel pracuje takýmto spôsobom, mala som to rovno pred očami. Vnímala som, že mu tento štýl sebarealizácie dáva veľké časovo-flexibilné krídla, no zároveň jeho „kancelária“ nikdy „zavreté“ nemá. Zdalo sa mi to celkom ľahko zvládnuteľné, až kým...Kým som to nezažila na vlastnej koži


Priznávam, že nie raz som si priala počas covidiády možnosť opäť „zavrieť dvere“ na budove školy  Než som skontaktovala všetky moje deti a ich rodičov a vybudovala si s nimi časový harmonogram kedy, čo, s kým, ako dlho, zmietala som sa vo vlastnom matrixe chaosu.
Prečo? Lebo som chcela robiť všetko. A najlepšie hneď a zaraz. A samozrejme som „multitaskingovala“. Svoju pozornosť som trúsila z jednej veci na druhú. Organizmus PRE(vy)čerpaný nedokázal večer zaspať. Stále chcel produkovať. Našťastie zasiahol môj obozretný manžel: „Zlatko, ale takto si môžeš privodiť infarkt. Záleží mi na Tebe“ úplne ma umlčal.

Je odvážne chcieť robiť veci dokonale a tip-top. No za odvážne považujem robiť veci aj za cenu, že spravím chybu a nie na „stopro“.

V jedno ráno som manželovi ukazovala rukou rovnú čiaru. „Takto sa cítim. Ako rovná čiara na kardiograme.“ Význam čiary je asi každému veľmi dobre známy.

Okamžite som prehodnotila svoj prehnaný prístup. Možno dobrý pre moju prácu, ale nevýhodný pre moju ďalšiu osobnú existenciu. To máte ako s autom...keď nedotankujete, nemôžete jazdiť.

V tom zápale a kolotoči som potlačila všetky vedomosti o tom, aké dôležité je jasne stanoviť si ciele a najmä rozvrhnúť SVOJ ČAS. Hoci svoje poslanie asistentky učiteľov milujem, stala som sa z vlastnej vôle, dočasne, jej „rukojemníkom“.

Upratala som si denný režim. Lepšie nastavila sebadisciplínu. Upravila začiatočné prepálené tempo, aby som mohla, tak ako na bežeckých pretekoch, v závere pridať  Začaté dokončím. No už si nevyčítam, ak niečo v ten deň nestihnem spraviť. Odložím to na ďalší, pretože zachovať pokoj, rozvahu, byť v rovnováhe a žiť v súlade so samou sebou, je pre môj organizmus nevyhnutné.

Za dobre nastavený režim sa vám poďakuje aj metabolizmus. Telo tým predchádza nadváhe, má lepšie spaľovanie. Človek sa cíti v psychickej pohode a v neposlednom rade...poďakuje vám za plnohodnotný spánok, ktorý som mu pre svoj workoholizmus nedopriala

Pri večeri s mojím drahým manželom nám v prítmí horiacich sviečok znova hrá relaxačná hudba a už nemám STRACH zo STRACHU, že večer nezaspím

Autor: Michaela Stehlíková
Editovanie textu: Michal Stehlík
Foto: archív Stehlíkovcov